Dawno temu, kiedy niektóre owoce były zakazane, a na świecie było tak wspaniale jak tylko może być u Pana Boga za piecem, jabłko skusiło Ewę. Skusiło ją swoim pięknym wyglądem i cudownym smakiem. Śmiało więc można stwierdzić, że jabłko musiało być najsmaczniejszym owocem w raju, a wąż prekursorem akcji „zjedz jabłko”. Dzisiaj, wiele lat po tym wydarzeniu, wymiar akcji zapoczątkowanej przez gada może być inny – nie zapewni nam raju, ale może bardzo poważnie wpłynąć na stan zdrowia i pięknie się wpisać w nurt tak modnych i popularnych tendencji narodowościowych. W końcu jabłko to nasz skarb, owoc narodowy. Jest wokół czego się skupiać zwłaszcza mieszkając w Największym Sadzie Europy.
Jabłka mogą być twarde, kruche, słodkie lub kwaśnie… różnią się kolorem i kształtem – mogą być czerwone, żółte i zielone. Pyszne i pachnące kuszą zapachem i wyglądem. Stare przysłowie mówi: „Jabłko z rana i z wieczora trzyma z dala od doktora”. Jest w tym dużo prawdy, bo oprócz rewelacyjnego smaku owoce te dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo cennych wartości odżywczych. Można zjadać je na surowo, ale z powodzeniem dusić, gotować, piec, przygotowywać z nich soki, kompoty czy musy. Z jabłek możemy przygotować praktycznie wszystko… pyszne i zdrowe chipsy, musy, galaretki, dżemy czy ciasta. Idealnie pasują do dań mięsnych. Wzbogacają smak sałatek i surówek. Owoce te można dodać do każdego posiłku – nie tylko wzbogacą smak potraw, ale i dostarczą nam cennych wartości odżywczych!
W czerwcu, na łamach miesięcznika „Kurier Warecki”, rozpoczęliśmy prezentację potraw i produktów wyróżnionych certyfikatem „Jabłko na Widelcu”, będącego jednym z elementów projektu „Jabłkowa Warka – Owoc Naszej Pasji”. Wareccy restauratorzy przygotowali przepyszne dania na bazie wareckich jabłek. Specjalnie dla czytelników Kuriera a teraz i portalu www.warka24.pl stworzyliśmy menu, które zaspokoi gusta nawet najwybredniejszego smakosza. Warto śladem biblijnej Ewy dać się uwieść i sprawdzić jak smakują certyfikowane dania.
Pierwsze z nich to Pierś nadziewana wareckimi jabłkami otuloną sosem miodowo-musztardowym zaproponowana przez Restaurację FUM (Warka, ul. Puławska 39D). Cena dania – 24,00 zł.
Jabłek jemy dużo, lecz zazwyczaj na deser lub przekąskę, a nie jako część głównego dania, przez co ich potencjał we współczesnej kuchni polskiej bywa niedoceniany. Połączenie mięsa, słodkiego sosu i owocowego nadzienia daje niesamowity efekt. Tak przyrządzony kurczak jest jednocześnie apetycznie przyrumieniony i soczysty w środku i otulony aksamitnym sosem. Nieprzypadkowo pieczone w całości prosię ma zwykle w ryjku jabłko. Smak owoców doskonale komponuje się z mięsem, a zawarty w nich kwas nadaje mu soczystości i kruchości – tłumaczy Agnieszka Kurowska-Kobus, właścicielka Restauracji FUM.
Zapraszamy do konsumpcji i do śledzenia artykułów o całej serii produktów nagrodzonych certyfikatem „Jabłko na Widelcu”.
Pełna lista produktów wraz z cenami… kliknij tutaj.
Projekt „Jabłkowa Warka – Owoc Naszej Pasji” realizowany jest w ramach Programu Partnerstwa PAFW ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.