Przepyszne „Jabłko na Widelcu 1″… Pierś o niezwykłym smaku

Przepyszne „Jabłko na Widelcu 1″… Pierś o niezwykłym smaku

Dawno temu, kiedy niektóre owoce były zakazane, a na świecie było tak wspaniale jak tylko może być u Pana Boga za piecem, jabłko skusiło Ewę. Skusiło ją swoim pięknym wy­glądem i cudownym smakiem. Śmiało więc można stwierdzić, że jabłko mu­siało być najsmaczniejszym owocem w raju, a wąż prekursorem akcji „zjedz jabłko”. Dzisiaj, wiele lat po tym wyda­rzeniu, wymiar akcji zapoczątkowanej przez gada może być inny – nie zapew­ni nam raju, ale może bardzo poważnie wpłynąć na stan zdrowia i pięknie się wpisać w nurt tak modnych i popu­larnych tendencji narodowościowych. W końcu jabłko to nasz skarb, owoc narodowy. Jest wokół czego się skupiać zwłaszcza mieszkając w Największym Sadzie Europy.

Jabłka mogą być twarde, kruche, słodkie lub kwaśnie… różnią się kolo­rem i kształtem – mogą być czerwone, żółte i zielone. Pyszne i pachnące kuszą zapachem i wyglądem. Stare przysło­wie mówi: „Jabłko z rana i z wieczora trzyma z dala od doktora”. Jest w tym dużo prawdy, bo oprócz rewelacyjnego smaku owoce te dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo cennych warto­ści odżywczych. Można zjadać je na su­rowo, ale z powodzeniem dusić, goto­wać, piec, przygotowywać z nich soki, kompoty czy musy. Z jabłek możemy przygotować praktycznie wszystko… pyszne i zdrowe chipsy, musy, galaret­ki, dżemy czy ciasta. Idealnie pasują do dań mięsnych. Wzbogacają smak sała­tek i surówek. Owoce te można dodać do każdego posiłku – nie tylko wzbo­gacą smak potraw, ale i dostarczą nam cennych wartości odżywczych!

W czerwcu, na łamach miesięcznika „Kurier Warecki”, rozpoczęliśmy prezentację potraw i produktów wyróżnionych certy­fikatem „Jabłko na Widelcu”, będącego jednym z elementów projektu „Jabłko­wa Warka – Owoc Naszej Pasji”. Wareccy restauratorzy przygotowali przepyszne dania na bazie wareckich jabłek. Spe­cjalnie dla czytelników Kuriera a teraz i portalu www.warka24.pl stwo­rzyliśmy menu, które zaspokoi gusta nawet najwybredniejszego smakosza. Warto śladem biblijnej Ewy dać się uwieść i sprawdzić jak smakują certyfi­kowane dania.

Pierwsze z nich to Pierś nadziewana wa­reckimi jabłkami otuloną sosem miodowo-musztar­dowym zaproponowana przez Re­staurację FUM (Warka, ul. Puławska 39D). Cena dania – 24,00 zł.

Jabłek jemy dużo, lecz zazwyczaj na deser lub przekąskę, a nie jako część głów­nego dania, przez co ich potencjał we współczesnej kuchni polskiej bywa niedoceniany. Połączenie mięsa, słodkiego sosu i owocowe­go nadzienia daje niesamowity efekt. Tak przyrządzony kurczak jest jednocześnie apetycznie przy­rumieniony i soczysty w środku i otulony aksamitnym sosem. Nie­przypadkowo pieczone w całości prosię ma zwykle w ryjku jabłko. Smak owoców doskonale kom­ponuje się z mięsem, a zawarty w nich kwas nadaje mu soczystości i kruchości – tłumaczy Agnieszka Kurowska-Kobus, właścicielka Restauracji FUM.

Zapraszamy do konsumpcji i do śledzenia artykułów o całej serii produktów nagrodzonych certyfikatem „Jabłko na Widelcu”.

Pełna lista produktów wraz z cenami… kliknij tutaj.

Projekt „Jabłkowa Warka – Owoc Naszej Pasji” realizowany jest w ramach Programu Partnerstwa PAFW ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

Udostępnij:
← Piękny muzyczny wieczór... w Skrzynce Jest sierpniowy "Kurier Warecki"! →

Dodaj komentarz