W czerwcu, na łamach miesięcznika „Kurier Warecki”, rozpoczęliśmy prezentację potraw i produktów wyróżnionych certyfikatem „Jabłko na Widelcu”, będącego jednym z elementów projektu „Jabłkowa Warka – Owoc Naszej Pasji”. Wareccy restauratorzy przygotowali przepyszne dania na bazie wareckich jabłek. Specjalnie dla czytelników Kuriera a teraz i portalu www.warka24.pl stworzyliśmy menu, które zaspokoi gusta nawet najwybredniejszego smakosza.
Dziesiąty certyfikowany produkt to Jabłkowy Chutney „Chili Jabłko” przygotowane przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Lokalnego „Bończa”. Produkt dostępny jest w specjalnie oznaczonych gospodarstwach w Bończy, cena produktu – 7,00 zł.
Chilli jabłko. Gęsty sos jabłkowy przygotowany na bazie jabłek wyprodukowanych przez sadowników z Bończy. Zestaw „Jabłko w pięciu smakach” , którego elementem jest „Chilli jabłko” to próba pokazania zaskakującego oblicza jabłka. „Chilli jabłko” to wyrazisty sos jabłkowy z dodatkiem słodkiej papryki oraz wyraźną nutą papryczki chilli. Jego delikatnie pikantny smak jest idealnym dodatkiem do mięs, serów, makaronów oraz ryżu. Jest świetną alternatywą dla nudnej już borówki czy żurawiny, które wypadają blado przy intensywnych aromatach dobrze przyprawionego sosu.
Zapraszamy do konsumpcji i do śledzenia artykułów o całej serii produktów nagrodzonych certyfikatem „Jabłko na Widelcu”.
Pełna lista produktów wraz z cenami… kliknij tutaj.
Projekt „Jabłkowa Warka – Owoc Naszej Pasji” realizowany jest w ramach Programu Partnerstwa PAFW ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.