17 grudnia podczas Zimowej Odmiany Wareckiego Rynku odbyły się już po raz drugi wybory „Królowej Szarlotki”. Tegoroczny tytuł zdobyła Krystyna Pączek, która poza koroną, specjalnym dyplomem otrzymała również nagrody rzeczowe. Jako „Królowa Szarlotki 2017” otrzyma również darmowe zaproszenie na Walentynkowy Bal Jabłkowy, który odbędzie się w Warce 10 lutego 2018 roku!30 Poniżej prezentujemy zwycięski przepis.
Ciasto kruche:
– 300 dkg mąki pszennej
– 3 żółtka
– 2 łyżki śmietany (gęstej)
– 12 dkg cukru
– ½ torebki cukru waniliowego
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 6 dkg masła
– 6 dkg smalcu
– szczypta soli
Wyrobić ciasto rękoma, schłodzić 1 godzinę w lodówce. Ciastem wyłożyć spód i boki brytfanki.
Masa:
– 1 kg jabłek
– sok i skórka starta z ½ cytryny
– kisiel cytrynowy
– ½ szklanki cukru
Obrane i starte na tarce jabłka (lub pokrojone) poddusić ze skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodać kisiel i wyłożyć na kruche ciasto. Na wierzchu ułożyć ciasto orzechowe.
Ciasto orzechowe:
– ¾ szkl. mąki pszennej
– ½ szkl. cukru
– 4 jajka
– 10 dkg posiekanych orzechów włoskich
– 5 dkg zmielonych orzechów włoskich
– 10 dkg masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, delikatnie połączyć z pianą. Następnie dosypywać porcjami mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarnika ok. 1 godzinę.
SMACZNEGO!!!
Poleca
Warecka Królowa Szarlotki 2017
Krystyna Pączek