W listopadowym wydaniu „Kuriera Wareckiego” informowaliśmy o nowych certyfikatach „Jabłko na Widelcu” dla profesjonalistów – obiektów gastronomicznych, które mają w swoim menu jabłkowe specjały.
Lokalni restauratorzy przygotowali kilkadziesiąt propozycji dań z wykorzystaniem jabłek – naszego lokalnego dziedzictwa. Wśród obiektów, które zmierzyły się w rywalizacji na najlepsze jabłkowe dania jest Hotel Sielanka nad Pilicą, który od tego roku został także nowym członkiem Szlaku Jabłkowego.
Szef Kuchni Edward Suchenek zaproponował Cymes Warecki. – W swojej pracy zawodowej jako szef kuchni miałem możliwość podróżowania oraz poznania różnych kuchni regionalnych i światowych, gdzie wykorzystywane są produkty regionalne. Nawiązując do miejsca, w którym jesteśmy, gdzie głównym produktem jest jabłko, postanowiłem – oprócz przygotowania typowej szarlotki – znaleźć szersze zastosowanie tego owocu. Połączyłem jabłko, cukinię, miód, cynamon, goździki, białe wino, polędwiczkę wieprzową oraz przyprawy. Kompozycją tych słodko-słonych smaków jest potrawa, którą nazwałem „Cymes Warecki”.
Cymes cieszy się dużym powodzeniem, gdyż goście Hotelu Sielanka nad Pilicą bardzo cenią sobie produkty regionalne. Jest to najbardziej rozpoznawalne i chwalone danie przez naszych gości – mówi.
Potrawa zachwyciła komisję konkursową i zdobyła najwyższą ilość punktów.
Tych, którzy chcieliby spróbować tego specjału zapraszamy do Hotelowej Restauracji, gdy tylko obiekty gastronomiczne ponownie będą mogły funkcjonować.
Stowarzyszenie W.A.R.K.A. – Organizator Akcji „Jabłko na Widelcu”