Przedstawiamy kolejne produkty z certyfikatem „Jabłko na Widelcu” potwierdzających wyjątkową jakość dań i ich związek z regionem – obszarem Szlaku Jabłkowego.
Prezentowana kategoria – „Gościniec z podróży” jest swoistą nowością, obok kategorii takich jak przystawka, zupa, danie główne czy deser.
– Ubiegłoroczna edycja konkursu była już drugą organizowaną przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A – koordynatora Szlaku Jabłkowego. Tym razem zależało nam, aby wytypować produkty, które turysta może zabrać ze sobą „na wynos”, jak chociażby konfitura, miód, soczek etc. – mówi Dorota Lenarczyk.
Wśród „gościńców” ze Szlaku Jabłkowego znajduje się aż 7 propozycji:
- Sok jagoda z jabłkami golden (Blue Haskap – Jagoda Kamczacka)
- Piwo „Drzewo życia – jabłko” (Browarka)
- Sok jabłkowy (Nasza Tłocznia)
- Żywy ocet jabłkowy (Restauracja FUM)
- Sok chmielony z jabłkiem (Stowarzyszenie Sady Grójeckie)
- Miód z Jabłkiem Grójeckim (Tuszyńscy – miody z tradycjami)
- Pate z kaczki z jabłkiem (Hotel Chynów).
Powyższe produkty można nabyć bezpośrednio u producentów, bądź w sklepie ze zdrową i regionalną żywnością „Spiżarnia” w Warce.
Lista wszystkich certyfikowanych dań „Jabłko na Widelcu” znajduje się na stronie internetowej Szlaku Jabłkowego: www.szlakjablkowy.eu
Info. Stowarzyszenie W.A.R.K.A.