Więcej
    Strona głównaBlogiOdbierz bezpłatny egzemplarz „Spiżarni królowej Bony”

    Odbierz bezpłatny egzemplarz „Spiżarni królowej Bony”

    Publikacja opracowana przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A. z najlepszymi przepisami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich powiatu grójeckiego jest dostępna nieodpłatnie.

    Broszura zawiera zbiór czternastu najlepszych przepisów kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu grójeckiego wśród których są wyśmienite w smaku zupy, przetwory, przekąski, desery przygotowane na bazie najważniejszego owocu w regionie – jabłka.

    Oprócz przepisów na dania konkursowe „Jabłko na Widelcu” można znaleźć wiele ciekawostek na temat regionu i tutejszych tradycji kulinarnych. Opracowaniem merytorycznym zajęła się sama Barbara Tekieli – ekspert do spraw turystyki kulinarnej i animator Szlaku Jabłkowego.

    Bezpłatny egzemplarz można odebrać w godz 8-16 w siedzibie Stowarzyszenia W.A.R.K.A. (ul. Warszawska 45).

    Specjalnie dla Czytelników warka24.pl prezentujemy kolejny przepis:

    Niespodzianka Zygmunta Augusta

    (KGW „Na Obcasach” w Lewiczynie)

    Składniki:

    • 6 jabłek (golden lub ligol)
    • 500 g kaszanki
    • 3 duże czerwone cebule
    • 3 łyżki cukru brązowego
    • 4 łyżki octu balsamicznego
    • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
    • pół łyżeczki suszonego tymianku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i podsmażeniu jej na oliwie. Następnie dodajemy resztę składników i dusimy aż wyparują płyny, a cebulka zrobi się miękka.  Gdy cebulka będzie się dusiła z jabłek odcinamy górną część o grubości ok 1,5 centymetra i odkładamy na bok. Następnie za pomocą łyżeczki należy wydrążyć jabłka tak, aby ścianka miała ok. 1 cm grubości. Do wydrążonych jabłek wkładamy ciasno kaszankę. Przykrywamy dekielkiem, który odkroiliśmy.  Jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego lub owijamy folią aluminiową i wkładamy do brytfanki. Pieczemy w piekarniku ok 30 min. w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia podany jest do jabłek już lekko miękkich, dla twardych trzeba go wydłużyć.  Gdy jabłka się upieką pod dekielek nakładamy ciepłą marmoladę i możemy podawać.

    Życzymy smacznego.

    Ciekawostka:

    Kasze od zawsze gościły na chłopskich stołach. Ten klasyczny przysmak jest znakomitym przykładem połączenia smaku jabłek, z których słynie Lewiczyn z kaszanką. Smaczna przekąska może stanowić doskonałe preludium do poznania historii maleńkiego Lewiczyna i jego okolic, ukrytego w zagłębiu jabłkowym nazwanym największym „Sadem Europy”. Jabłka pojawiły się tutaj 500 lat temu za sprawą królowej Bony, która otrzymała duże połacie ziemi na tych terenach. Królowa dbała o wszystkich, którzy chcieli zakładać sady i ogrody, a umocowania prawne w akcie królewskim z 1578 roku zapoczątkowały rozwój sadownictwa. Tradycja uprawy drzew jabłoniowych po dziś dzień przechodzi z pokolenia na pokolenie, a owoce te można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów.

    Info. Stowarzyszenie W.A.R.K.A.

    Stowarzyszenie W.A.R.K.A.
    Stowarzyszenie W.A.R.K.A.https://stowarzyszeniewarka.pl
    Nasza misją jest rozwój lokalny poprzez pobudzanie aktywności mieszkańców i promocję powiatu grójeckiego. Wizja Aktywność Rozrywka Kultura Alternatywa to hasła, których pierwsze litery tworzą nazwę organizacji i są drogowskazem przybliżającym jej cele i działalność.

    NAJPOPULARNIEJSZE