Publikacja opracowana przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A. z najlepszymi przepisami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich powiatu grójeckiego jest dostępna nieodpłatnie.
Broszura zawiera zbiór czternastu najlepszych przepisów kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu grójeckiego wśród których są wyśmienite w smaku zupy, przetwory, przekąski, desery przygotowane na bazie najważniejszego owocu w regionie – jabłka.
Oprócz przepisów na dania konkursowe „Jabłko na Widelcu” można znaleźć wiele ciekawostek na temat regionu i tutejszych tradycji kulinarnych. Opracowaniem merytorycznym zajęła się sama Barbara Tekieli – ekspert do spraw turystyki kulinarnej i animator Szlaku Jabłkowego.
Bezpłatny egzemplarz można odebrać w godz 8-16 w siedzibie Stowarzyszenia W.A.R.K.A. (ul. Warszawska 45).
Specjalnie dla Czytelników warka24.pl prezentujemy kolejny przepis:
Niespodzianka Zygmunta Augusta
(KGW „Na Obcasach” w Lewiczynie)
Składniki:
- 6 jabłek (golden lub ligol)
- 500 g kaszanki
- 3 duże czerwone cebule
- 3 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i podsmażeniu jej na oliwie. Następnie dodajemy resztę składników i dusimy aż wyparują płyny, a cebulka zrobi się miękka. Gdy cebulka będzie się dusiła z jabłek odcinamy górną część o grubości ok 1,5 centymetra i odkładamy na bok. Następnie za pomocą łyżeczki należy wydrążyć jabłka tak, aby ścianka miała ok. 1 cm grubości. Do wydrążonych jabłek wkładamy ciasno kaszankę. Przykrywamy dekielkiem, który odkroiliśmy. Jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego lub owijamy folią aluminiową i wkładamy do brytfanki. Pieczemy w piekarniku ok 30 min. w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia podany jest do jabłek już lekko miękkich, dla twardych trzeba go wydłużyć. Gdy jabłka się upieką pod dekielek nakładamy ciepłą marmoladę i możemy podawać.
Życzymy smacznego.
Ciekawostka:
Kasze od zawsze gościły na chłopskich stołach. Ten klasyczny przysmak jest znakomitym przykładem połączenia smaku jabłek, z których słynie Lewiczyn z kaszanką. Smaczna przekąska może stanowić doskonałe preludium do poznania historii maleńkiego Lewiczyna i jego okolic, ukrytego w zagłębiu jabłkowym nazwanym największym „Sadem Europy”. Jabłka pojawiły się tutaj 500 lat temu za sprawą królowej Bony, która otrzymała duże połacie ziemi na tych terenach. Królowa dbała o wszystkich, którzy chcieli zakładać sady i ogrody, a umocowania prawne w akcie królewskim z 1578 roku zapoczątkowały rozwój sadownictwa. Tradycja uprawy drzew jabłoniowych po dziś dzień przechodzi z pokolenia na pokolenie, a owoce te można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów.
Info. Stowarzyszenie W.A.R.K.A.