Więcej
    Strona głównaInstytucjeJabłkowa róża – klawy deser od Drwalewianek

    Jabłkowa róża – klawy deser od Drwalewianek

    Prezentujemy ostatni z czternastu przepisów pochodzących z publikacji „Spiżarnia królowej Bony” wydanej staraniem Stowarzyszenia W.A.R.K.A. Ten niewielki zdawałoby się zbiór jest prawdziwym kompendium smaków warecko-grójeckiego zagłębia sadowniczego, które jabłkami stoi i jabłkami kusi.

    W publikacji znalazły się prawdziwe rarytasy wyróżnione certyfikatem „Jabłko na Widelcu” w kategoriach: przystawka, zupa, deser, przetwory. Każdy przepis to dowód twórczego podejścia do kulinariów pań z Kół Gospodyń Wiejskich w regionie.

    Amatorzy słodkości z pewnością zachwycą się Klawą jabłkową różą według autorskiego przepisu KGW Klawe Drwalewianki. Kruche ciasto, lekka pianka, rozpływające się w ustach jabłkowe płatki przeniosą nas wprost do babcinej kuchni. Czy w święta może być coś przyjemniejszego…? Zachęcamy do wypróbowania przepisu w domowym zaciszu.

    Jabłkowa Róża

    Składniki:

    Ciasto: 

    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    5 żółtek
    250 g zimnego masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka owocowa: 

    5 białek
    1 szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    2 budynie truskawkowe

    Nadzienie: 

    4 sztuki jabłek grójeckich

    600 ml soku z grójeckich jabłek

    100 g cukru

    1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Dodatkowo: 

    masło do wysmarowania formy

    24 foremki do pieczenia babeczek

    Przygotowanie:

    Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy je i wkładamy do foremek na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie umyte jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki o grubości 3-4 mm. Sok jabłkowy zagotowujemy z cukrem i cynamonem.  Następnie dodajemy plasterki jabłek. Gotujemy przez 2-3 minuty, aż staną się miękkie (ale nie będą się rozpadać). Następnie wyjmujemy i odsączamy.

    Na lekko przestudzone upieczone spody babeczek wykładamy po łyżce truskawkowej pianki. Następnie układamy na niej jabłka pokrojone w plastry, tak by krawędź ze skórką była na wierzchu. Jabłka układamy w kształcie róży. Pieczemy jeszcze przez około 15 minut. Po wystudzeniu ostrożnie wyjmujemy. Dekorujemy łyżką musu truskawkowego. Posypujemy cukrem pudrem.

    Stowarzyszenie W.A.R.K.A.
    Stowarzyszenie W.A.R.K.A.https://stowarzyszeniewarka.pl
    Nasza misją jest rozwój lokalny poprzez pobudzanie aktywności mieszkańców i promocję powiatu grójeckiego. Wizja Aktywność Rozrywka Kultura Alternatywa to hasła, których pierwsze litery tworzą nazwę organizacji i są drogowskazem przybliżającym jej cele i działalność.

    NAJPOPULARNIEJSZE