Prezentujemy ostatni z czternastu przepisów pochodzących z publikacji „Spiżarnia królowej Bony” wydanej staraniem Stowarzyszenia W.A.R.K.A. Ten niewielki zdawałoby się zbiór jest prawdziwym kompendium smaków warecko-grójeckiego zagłębia sadowniczego, które jabłkami stoi i jabłkami kusi.
W publikacji znalazły się prawdziwe rarytasy wyróżnione certyfikatem „Jabłko na Widelcu” w kategoriach: przystawka, zupa, deser, przetwory. Każdy przepis to dowód twórczego podejścia do kulinariów pań z Kół Gospodyń Wiejskich w regionie.
Amatorzy słodkości z pewnością zachwycą się Klawą jabłkową różą według autorskiego przepisu KGW Klawe Drwalewianki. Kruche ciasto, lekka pianka, rozpływające się w ustach jabłkowe płatki przeniosą nas wprost do babcinej kuchni. Czy w święta może być coś przyjemniejszego…? Zachęcamy do wypróbowania przepisu w domowym zaciszu.
Jabłkowa Róża
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
250 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka owocowa:
5 białek
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
2 budynie truskawkowe
Nadzienie:
4 sztuki jabłek grójeckich
600 ml soku z grójeckich jabłek
100 g cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
24 foremki do pieczenia babeczek
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy je i wkładamy do foremek na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie umyte jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki o grubości 3-4 mm. Sok jabłkowy zagotowujemy z cukrem i cynamonem. Następnie dodajemy plasterki jabłek. Gotujemy przez 2-3 minuty, aż staną się miękkie (ale nie będą się rozpadać). Następnie wyjmujemy i odsączamy.
Na lekko przestudzone upieczone spody babeczek wykładamy po łyżce truskawkowej pianki. Następnie układamy na niej jabłka pokrojone w plastry, tak by krawędź ze skórką była na wierzchu. Jabłka układamy w kształcie róży. Pieczemy jeszcze przez około 15 minut. Po wystudzeniu ostrożnie wyjmujemy. Dekorujemy łyżką musu truskawkowego. Posypujemy cukrem pudrem.