Więcej
    Strona głównaBlogiWarsztaty kiszonkowe na Szlaku Jabłkowym

    Warsztaty kiszonkowe na Szlaku Jabłkowym

    Szlak Jabłkowy to sieć obiektów które odwiedzają turyści, grupy zorganizowane firm i wycieczki, którzy chcą poznać życie w Największym Sadzie Europy. Stowarzyszenie W.A.R.K.A. organizuje wizyty studyjne, podczas których uczestnicy mogą na żywo zapoznać się z ofertą Szlaku. Tym razem rolę główną grały warsztaty kieszonkowe prowadzone przez Annę Litwin właścicielki z jednego z obiektów Szlaku Jabłkowym tj. „Bluehaskap – jagoda kamczacka” która wykreowała również markę „Dobry ferment”.

    Podczas półtoragodzinnych warsztatów uczestnicy poznają walory i tajniki kiszenia warzyw, a także słuchają opowieści okraszonych smaczkami z pogranicza tradycji ludowych i magii. Anna Litwin nie tylko przekazuje tradycyjne receptury na udane kiszonki, ale także zwraca uwagę na to, jak ważne w kuchni są słowo i dobra energia. Uczy, jak należy przygotować się do pracy z produktami oraz jak przekazać im intencję, by cieszyły smakiem w jesienne i zimowe wieczory.

    Na zakończenie warsztatów, uczestnicy zabrali ze sobą przygotowane własnoręcznie kiszonki. Zapoznali się także z materiałami promującymi Warkę, deklarując, że powrócą na dłuższe spotkania, tym razem ze swoimi rodzinami.

    Stowarzyszenie W.A.R.K.A.

    Stowarzyszenie W.A.R.K.A.
    Stowarzyszenie W.A.R.K.A.https://stowarzyszeniewarka.pl
    Nasza misją jest rozwój lokalny poprzez pobudzanie aktywności mieszkańców i promocję powiatu grójeckiego. Wizja Aktywność Rozrywka Kultura Alternatywa to hasła, których pierwsze litery tworzą nazwę organizacji i są drogowskazem przybliżającym jej cele i działalność.

    NAJPOPULARNIEJSZE