Wielokrotnie na łamach portalu warka24.pl pisaliśmy o produktach wytwarzanych na bazie jabłka, które od ubiegłego roku tworzą apetyczny zestaw dań i produktów uhonorowanych tytułem JABŁKO NA WIDELCU. Miło nam poinformować, że wytwarzany w Bończy zestaw produktów „Jabłko w pięciu smakach”, który promuje Warecki Szlak Jabłkowy został przyjęty do zacnego grona podmiotów tworzących Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.
Województwo Mazowieckie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), zrzeszającą kilkadziesiąt regionów europejskich z takich krajów jak: Szwecja, Dania, Norwegia, Niemcy, Litwa, Łotwa, Białoruś, Ukraina, Szkocja, Chorwacja, Turcja. Wszystkie regionalne sieci składają się na Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której głównym celem jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych i tradycyjnych produktach.
Wszystkie te kryteria spełniają produkty oznaczone symbolem „Bończa. Made with love”. Kapituła konkursu doceniła walory smakowe oraz lokalny charakter produktów związanych z wielowiekową tradycją sadowniczą regionu. Na mapie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza pojawił się więc nowy, jasny punkt, a Panie z Bończy zyskały prawo do sygnowania swoich produktów prestiżowym i znanym w całej Europie logo. Głównym celem sieci jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców. Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego tworzy wizerunek i promuje region. Przyczynia się także do rozwoju przedsiębiorczości. Pojęcie kulinarnego dziedzictwa nie sprowadza się jedynie do wspólnego logo, ale polega przede wszystkim na wspólnym marketingu oraz działaniach na szczeblu regionalnym i europejskim. Przynależność do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego daje m.in. możliwość uczestniczenia w imprezach promocyjnych organizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego, obecność w materiałach promocyjnych wydawanych przez Urząd Marszałkowski Województwa oraz udział w licznych szkoleniach.
Redakcja