Wareckie smaki wypłynęły na szerokie wody. I nie chodzi tu jedynie o rangę, ale także o miejsce, w którym zostały zaprezentowane. Polską ofertę kulinarną przedstawiono na pokładzie Daru Młodzieży, podczas jego wizyty w Londynie, w ramach obchodów rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości.
Warecki Szlak Jabłkowy, którego ważny element stanowią kulinaria przygotowywane na bazie lokalnych owoców, został jednym z kulinarnych ambasadorów wydarzenia. Organizatorem spotkania była Ambasada Rzeczypospolitej w Londynie.
Ponad 150 gości spróbowało sękaczy i wędlin z Podlasia, przepysznego derenia – polskiej oliwki, jabłek z największego sadu Europy zamkniętych w słoikach, czyli „Jabłka w pięciu smakach” wyprodukowanych w Bończy, żurawiny i truskawek oaz rewelacyjnych polskich win. Brytyjczycy jak i korpus dyplomatyczny innych krajów obecni na przyjęciu byli zaskoczeni…podobno francuski dyplomata próbując win z Krakowa stwierdził, że są świetne, a francuskie chyba przereklamowane. Goście z wysp byli zaciekawieni tym czego próbowali.
Stowarzyszenie Made in Bończa