„Jabłko na Widelcu” – gościniec z podróży

„Jabłko na Widelcu” – gościniec z podróży

Przedstawiamy kolejne produkty z certyfikatem „Jabłko na Widelcu” potwierdzających wyjątkową jakość dań i ich związek z regionem – obszarem Szlaku Jabłkowego.  

Prezentowana kategoria – „Gościniec z podróży” jest swoistą nowością, obok kategorii takich jak przystawka, zupa, danie główne czy deser.

– Ubiegłoroczna edycja konkursu była już drugą organizowaną przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A – koordynatora Szlaku Jabłkowego. Tym razem zależało nam, aby wytypować produkty, które turysta może zabrać ze sobą „na wynos”, jak chociażby konfitura, miód, soczek etc. – mówi Dorota Lenarczyk.

Wśród „gościńców” ze Szlaku Jabłkowego znajduje się aż 7 propozycji:

  • Sok jagoda z jabłkami golden (Blue Haskap – Jagoda Kamczacka)
  • Piwo „Drzewo życia – jabłko” (Browarka)
  • Sok jabłkowy (Nasza Tłocznia)
  • Żywy ocet jabłkowy (Restauracja FUM)
  • Sok chmielony z jabłkiem (Stowarzyszenie Sady Grójeckie)
  • Miód z Jabłkiem Grójeckim (Tuszyńscy – miody z tradycjami)
  • Pate z kaczki z jabłkiem (Hotel Chynów).

Powyższe produkty można nabyć bezpośrednio u producentów, bądź w sklepie ze zdrową i regionalną żywnością „Spiżarnia” w Warce.

Lista wszystkich certyfikowanych dań „Jabłko na Widelcu” znajduje się na stronie internetowej Szlaku Jabłkowego: www.szlakjablkowy.eu

Info. Stowarzyszenie W.A.R.K.A.

Udostępnij:
← Z wiosną rozkwitła strona 700-lecia Warki 28 marca początek biegowego Grand Prix 700-lecia Warki! UWAGA! Nowa formuła! →

Dodaj komentarz