Tak reklamują swoje danie przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich Klawe Drwalewianki. Zaproponowane przez nie „Jabłkowe boczki” to kolejna propozycja przepisu z wykorzystaniem jabłka – dziedzictwa regionu.
Klawe Drwalewianki to koło, które swą nazwą silnie nawiązuje do historii miejsca – majątku ziemskiego – i historii regionu. Drwalew o pobliskie mu Lasopole to miejscowości usytuowane w otulinie sadów jabłoniowych. Jabłko serwowane jest tutaj w każdej niemal postaci, także w znakomitym połączeniu z boczkiem!
Składniki:
masło do natłuszczenia formy
12 plastrów boczku parzonego, wędzonego
60 g łuskanych orzechów laskowych
50 g twardego żółtego sera
30 ˗ 40 g cebuli dymki (tylko zielona część)
350 g jabłek grójeckich
7 jajek
150 g jogurtu naturalnego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
10 g octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę do babeczek wysmarować masłem, a następnie wyłożyć plastrami boczku tak, aby wystawały ponad krawędzie. Orzechy laskowe niezbyt drobno zmielić. Zetrzeć ser żółty na drobnych oczkach, a jabłka na grubej tarce. Cebulę dymkę i jabłka pokroić na centymetrowe plastry. Ubić jajka, a następnie do ubitej masy jajecznej dodać cebulę dymkę, jabłka, jogurt, sodę, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Całość wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek. Muffiny piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni lub, aż do momentu nabrania złotobrązowego koloru. Pozostawić na 10 minut w foremkach do ostygnięcia. Jabłkowe muffiny z boczkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po ostudzeniu.
Przepisy KGW nagrodzone w ramach konkursu „Jabłko na Widelcu” zostały opublikowane w broszurze „Spiżarnia królowej Bony”, którą można nieodpłatnie nabyć w siedzibie Stowarzyszenia W.A.R.K.A. (ul. Warszawska 45).