Od listopada ubiegłego roku na łamach „Kuriera Wareckiego” prezentujemy dania Kół Gospodyń Wiejskich powiatu grójeckiego, które wzięły udział w konkursie „Jabłko na Widelcu dla KGW”. Efektem zeszłorocznego konkursu była profesjonalna sesja zdjęciowa, a także wydanie publikacji „Spiżarnia królowej Bony”, która powstała pod okiem eksperta ds. turystyki kulinarnej – p. Barbary Tekieli.
– Zaprezentowane przez Koła Gospodyń Wiejskich dania okazały się przykładem wybornego smaku i ciekawej historii, niejednokrotnie sięgającej czasów królowej Bony – prekursorski sztuki uprawy jabłoni w regionie. Dlatego też Stowarzyszenie W.A.R.K.A. jako organizator konkursu postanowiło rekomendować je do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Decyzją Zarządu Województwa Mazowieckiego z 21 czerwca aż cztery z nich zyskały wpis do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze – mówi Marzena Pawłowska, koordynatorka projektu.
Dania, które zyskały wpis do SDKM:
– Ognista Włoszka (KGW Goszczyn)
– Chłodnik królowej Bony (KGW Goszczyn)
– Jabłka pod pierzynką (KGW Dziarskie Babki Kocerany)
– Dziarski duet ziemi grójeckiej (KGW Dziarskie Babki Kocerany)
Poniżej prezentujemy dwa wybrane przepisy. Dla czytelników „Kuriera Wareckiego” mamy do rozdania 10 egzemplarzy „Spiżarni królowej Bony”!
Jabłka pod pierzynką (KGW Dziarskie Babki Kocerany)
SKŁADNIKI na ok 10 kokilek (każda po 200 ml)
– 20 jabłek średniej wielkości
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 4 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki kardamonu
– 1 łyżeczka imbiru
– cukier według uznania
Kruszonka:
– 100 g masła
– 1 szkl mąki
– pół szklanki cukru kryształu
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obrać i wyciąć z nich gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Następnie przełożyć do rondelka, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie dodać sok z cytryny, cynamon, kardamon, imbir i dosłodzić do smaku. Zostawić do przestudzenia. Mąkę połączyć z cukrem i dodać roztopione bardzo gorące masło; wymieszać łyżką. Odczekać chwilę aż ostygnie i porobią się grudki. Do kokilek włożyć jabłka i ręcznie posypać kruszonką. Piec przez ok. 15 minurt w temperaturze 180 stopni.
* aby stworzyć potrawę bezglutenową warto zamiast mąki pszennej wykorzystać mąkę ryżową, jaglaną, gryczaną lub kukurydzianą.
** cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem.
Ognista Włoszka (KGW Goszczyn)
SKŁADNIKI:
– 1 duże jabłko grójeckie (ok. 200 g)
– 200 g suszonych pomidorów razem z zalewą
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka papryczki chili
– kilka listków szałwii i bazylii
– pół pęczka natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cząstki i skropić cytryną. Natkę pietruszki opłukać, czosnek, papryczkę i zioła zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli będzie za gęste dodać oliwy z oliwek; jeśli za rzadkie – odrobinę startego sera typu parmezan. Konsystencja pesto zależy od soczystości jabłek. Pesto jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, wędlin i makaronu.
Stowarzyszenie W.A.R.K.A.