W sezonie jesienno-zimowym często chorujesz lub czujesz się osłabiony? Może to mieć związek z tym, co jesz. Dlatego ważne jest to, abyś zadbał o odpowiednią dietę, dzięki której wzmocnisz swój organizm „od środka”. Dowiedz się, jaka dieta na budowanie odporności jest najlepsza, a przy tym najskuteczniejsza i zapomnij o ciągłych infekcjach.
Jakie produkty spożywcze pozwalają budować odporność organizmu?
Do wyboru masz całą gamę produktów, które mogą wspomóc Twój organizm w walce z infekcjami. Wystarczy, że zadbasz o właściwą dietę, a wzmocnisz naturalne mechanizmy obronne, zapobiegniesz infekcjom, ale też przyspieszysz regenerację organizmu po chorobie. Co powinieneś jeść, żeby zbudować odporność? Sprawdź to.
Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty
Podstawą Twojej diety powinny być warzywa i owoce, które stanowią bogactwo witamin C, A i E, a także antyoksydantów. Dzięki temu skutecznie zaczniesz budować swoją odporność, a przy tym dostarczysz organizmowi mnóstwo niezbędnych składników odżywczych.
Świetnymi źródłami witaminy C są papryka, natka pietruszki i cytrusy. Za ich pomocą wzmocnisz barierę ochronną organizmu i zwiększysz produkcję białych krwinek.
Pamiętaj, że zgodnie z Zaleceniami Zdrowego Żywienia warzywa powinny stanowić 50% każdego posiłku. Jeśli jednak masz problem ze skomponowaniem takich posiłków, to pomocna może być dieta pudełkowa Warszawa, Poznań, Kraków, ale też dostępna w innych miastach.
Probiotyki i prebiotyki dla zdrowia jelit
Twoje jelita to dom dla miliardów bakterii, które odgrywają kluczową rolę w budowaniu odporności organizmu. Dlatego zadbaj o regularne spożywanie probiotyków – są obecne w jogurtach naturalnych, kefirze czy kiszonkach. Dbają o równowagę mikrobioty jelitowej.
Do przygotowywanych posiłków dodawaj również cebulę, czosnek, por czy też banany, ponieważ stanowią doskonałe źródła prebiotyków – to składniki wspierające rozwój „dobrych” bakterii w jelitach.
Pełnoziarniste produkty z dużą zawartością błonnika
Sezon jesienno-zimowy to dobry moment na to, aby zrezygnować z białego pieczywa czy makaronu i zastąpić je pełnoziarnistymi produktami. Dzięki temu zwiększysz wartość odżywczą zjadanych posiłków. Twój organizm zyska też więcej energii, która jest niezbędna do codziennego funkcjonowania. Zaletą brązowego ryżu, płatków owsianych czy też razowego chleba jest także wysoka zawartość błonnika, który wpływa pozytywnie na zdrowie jelit.
Pełnoziarniste produkty spożywcze pomagają również w naturalnym usuwaniu toksyn z organizmu. Tym samym możesz skutecznie budować odporność i wspierać zdrowie jelit.
Zioła i przyprawy, czyli naturalne wsparcie odporności
Jaka dieta na budowanie odporności? Oczywiście taka, która jest bogata w aromatyczne zioła i przyprawy. Do przygotowywanych potraw dodaj czosnek, imbir, kurkumę czy też oregano, ponieważ są nie tylko intensywne i smaczne, ale przede wszystkim mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Najlepszym przykładem jest czosnek, który jest uznawany za naturalny antybiotyk. Natomiast oregano zawiera związki wspomagające organizm w walce z drobnoustrojami.