14 i 15 września w Spale odbyły się Dożynki Prezydenckie. Ważnym elementem dwudniowych uroczystości było Miasteczko Regionów, w którym stoiska prezentowały wszystkie województwa, w tym województwo mazowieckie. Współorganizatorem i gospodarzem stoiska wystawienniczego Mazowsza był Samorząd Województwa Mazowieckiego wraz ze Stowarzyszeniem Made in Bończa
Pomysłodawcą ogólnopolskich dożynek był prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Ignacy Mościcki, a w 2000 roku tradycję rolniczego świętowania przywrócił prezydent Aleksander Kwaśniewski.
Główna część uroczystości, w której udział wziął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wraz z Małżonką, rozpoczęła się w niedzielę 15 września uroczystą Mszą św. w Kaplicy Polowej AK. Po Mszy św. korowód dożynkowy przeszedł z kaplicy na stadion Centralnego Ośrodka Sportu – Ośrodka Przygotowań Olimpijskich w Spale, gdzie odbył się Ceremoniał Dożynkowy, który poprowadził zespół ,,Mazowsze”.
Dwudniowym uroczystościom towarzyszył szereg atrakcji m.in.: „Konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej”, występy zespołów ludowych i gwiazd, a także kiermasze, zabawy dla dzieci oraz Miasteczko Regionów.
Stoisko województwa mazowieckiego bezpośrednio nawiązywało do krajobrazu mazowieckiej wsi zatopionej wśród sadów owocowych. Idylliczny charakter podkreślały spadziste dachy i surowe, jasne elementy drewniane, ożywione soczystą czerwienią jabłek. Wystrój i dekoracja stoiska przygotowane zostały pod hasłem „Mazowsze pachnące owocami”. Stoisko Mazowsza odwiedziło wielu uczestników uroczystości dożynkowych, rolników i mieszkańców okolicznych miejscowości.
Goście mogli skosztować specjałów przygotowanych przez panie ze Stowarzyszenia „Made in Bończa” i Koła Gospodyń Wiejskich w Bończy. Wśród nich m. in. pierogów z jabłkami, musztardy jabłkowej, suszonych jabłek oraz soku tłoczonego z jabłek.
Miasteczko Regionów, w tym i pawilon Mazowsza, odwiedziła Para Prezydencka witana przez organizatorów stoiska solą ziemi grójecko-wareckiej czyli szarlotką i sokiem jabłkowym. Przygotowane specjały z owoców zachwyciły Parę Prezydencką, a sam pawilon został określony „niezwykłym” i „niespotykanym”. W krótkiej rozmowie gospodarze stoiska opowiedzieli o działalności Stowarzyszenia Made in Bończa i aktywności mieszkańców jednej z najstarszych wsi na Mazowszu. Pokazali nie tylko bogactwo smaków i owoców, zwrócili uwagę na wielki skarb tego regionu jakim jest aktywność mieszkańców i ich działalność społeczna.
Stowarzyszenie Made In Bończa składa serdeczne podziękowania partnerom, którzy pomogli w organizacji i wyposażeniu stoiska: Stowarzyszeniu Sady Grójeckie, Organizacji Producentów Owoców Twój Owoc, Grupie Producentów Owoców Coshtella, Kawiarni Galerii-Rynek, Restauracji FUM, Gospodarstwu Miody z Tradycjami Tuszyńscy, Gospodarstwu Szkółkarskiemu Łazuccy, Wareckiemu Szlakowi Jabłkowemu, Plantacji jagody kamczackiej Anna Litwin.
Stowarzyszenie Made in Bończa
Na zaproszenie Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika stoisko reprezentujące Województwo Mazowieckie w Miasteczku Regionów podczas Dożynek Prezydenckich w Spale przygotowało i poprowadziło Stowarzyszenie Made in Bończa.