Koło Gospodyń Wiejskich w Gośniewicach słynie ze swych talentów kulinarnych. Nie dziwi zatem, że gospodynie ochoczo przystąpiły do konkursu „Jabłko na Widelcu”. Zaproponowana przez nich „Polewka Prasłowian” to smaczne, zdrowe i sycące danie – efekt wielu poszukiwań i pasji autorki przepisu – pani Kasi.
Nazwa orzeźwiającej zupy nawiązuje do historii Gośniewic. Podczas prac archeologicznych znaleziono bowiem tutaj ślady osady kultury łużyckiej – Prasłowian. Wiadomo, że Prasłowianie znali jabłonie i korzystali z ich owoców. Pierwotnie były to oczywiście drzewka dziko rosnące, także małe i cierpkie owoce jabłoni leśnej. Karczując lasy drzewka te oszczędzano i przesadzano w pobliże siedzib ludzkich.
Składniki:
– 10 średniej wielkości jabłek champion lub ligol
– 2-3 cebule
– 1 duży por (biała część)
– łyżka oleju
– 4-5 ziemniaków
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 spory korzeń startego chrzanu polnego
– 200 ml śmietany (30%)
– sól do smaku
– 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
– 1 pętko kiełbasy wieprzowej
Przygotowanie:
Rozgrzać suchą patelnię. Kiełbasę pokroić w trzymilimetrowe plastry i smażyć z obu stron aż do zarumienienia. W ten sposób usmażone chipsy przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Następnie drobno pokrojoną cebulę i pora dusić na patelni przez trzy minuty. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić kolejne trzy minuty. Zawartość patelni przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 20 minut. Następnie dodać pokrojone na małe kawałki jabłka oraz chrzan i gotować następne 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Całość zmiksować. Podawać z wcześniej przygotowanymi chipsami z kiełbasy lub chipsami z jabłek.
Przepis pochodzi z broszury „Spiżarnia królowej Bony”, którą można nieodpłatnie nabyć w siedzibie Stowarzyszenia W.A.R.K.A. (ul. Warszawska 45).