Gospodynie wiejskie słyną z tego, że potrafią wyczarować niesamowite dania i przetwory. Panie z Rosochy postanowiły poddać znane wszystkim jabłka odmiany champion obróbce termicznej, połączyć z goździkami, cynamonem i zalewą. Efektem jest „Zalany Champion” – jabłka w marynacie, które są doskonałym dodatkiem do mięs, serów, pasztetów i deserów.
Jak mówi przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich w Rososze – Anna Wojciechowska „Zalany champion” wpisał się na stałe do lokalnych zwyczajów i kulinariów. 31 października uważany jest za symboliczną datę końca sezonu jabłkowego. Z zakończeniem zbiorów związany jest zwyczaj, nazywany „okrężną” lub „wiankiem”. Zgodnie z tradycją pracownicy wysypują pod nogi gospodarza kosz owoców z ostatniego zbioru, które musi samodzielnie pozbierać, co ma zapewnić udane zbiory w przyszłym roku. Po tym obrzędzie gospodarz zaprasza wszystkich pracowników na biesiadę. Tradycyjnie wśród potraw nie może zabraknąć jabłek w marynacie, których każdy powinien skosztować. Jak głoszą miejscowe przekazy zapewni to w przyszłym roku dobrobyt i zdrowie gospodarzom oraz pracownikom.
PRZEPIS:
Składniki:
5 jabłek champion
Zalewa:
1 szklanka octu jabłkowego
1,5 szklanki cukru
pół łyżeczki soli
2 litry wody
10 goździków
laska cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, a następnie ułożyć w słoiku. Z podanych składników zagotować zalewę, a następnie zalać nią jabłka. Słoiki pasteryzować przez około 5 minut.
Przepis pochodzi z broszury „Spiżarnia królowej Bony”, którą można nieodpłatnie nabyć w siedzibie Stowarzyszenia W.A.R.K.A. (ul. Warszawska 45).