Kuchnia z wykorzystaniem naturalnych zasobów jest wizytówką każdego regionu. Ziemia warecka jabłkami stoi – widzą to wszyscy turyści odwiedzający nasze okolice. A czy może być lepsze poznanie regionu, niż to od kuchni? I to w dosłownym znaczeniu tego słowa?!
Wie o tym partnerstwo firm i obiektów turystycznych skupionych wokół Szlaku Jabłkowego. Decyzją koordynatorów Szlaku tym najlepszym daniom z wykorzystaniem jabłka – naszego regionalnego dziedzictwa – przyznawany jest certyfikat „Jabłko na Widelcu”. Lokalni restauratorzy dbają, by w serwowanym przez nich menu nie zabrakło dań z wykorzystaniem jabłek. Wśród obiektów z Warki jest Hotel Sielanka nad Pilicą, który zgłosił właśnie kolejne z dań.
Na prośbę Szefa Kuchni Mirosława Gutowskiego zespół jego pracowników przygotował swoje propozycje. Jedna z nich – Kaczka na jabłkowo w sezamowym chutney z cydrowym kawiorem – autorstwa Macieja Gajewskiego zyskała certyfikat lokalnego specjału.
– Jako pracownik Sielankowej Restauracji doskonale zdaje sobie sprawę, jak duże znaczenie ma regionalna kuchnia. Nawiązując do naszego regionu, nie przypadkiem nazywanego Największym Sadem Europy, postanowiłem poeksperymentować i połączyć cud naszych sadów ze znaną tradycyjną mazowiecką kaczką. Kaczkę na jabłkowo z sezamowym chutnej podajemy jako danie główne.
Innowacyjność dania kryje się w sposobie przygotowania mięsa, a mianowicie wakowaniu piersi i gotowaniu w kąpieli wodnej w temperaturze równej 55 stopni C. przez 2 godz. – zdradza Maciej Gajewski.
Danie jest nową propozycją w wiosenno-letnim menu Hotelu Sielanka nad Pilicą. Wiemy, że cieszy się dużym zainteresowaniem Gości. Kaczka na jabłkowo z dodatkiem obsmażonych na chrupiąco kopytek, szparagów wraz z dodatkiem cydrowego kawioru smakuje obłędnie. Komisja konkursowa również była pod wrażeniem smaku i opowieści Szefa Kuchni. Serdecznie polecamy wizytę w Sielance oraz gratulujemy pomysłowości!
Stowarzyszenie W.A.R.K.A. – Organizator Akcji „Jabłko na Widelcu”