Więcej
    Strona głównaBlogiKolejne danie Sielanki z certyfikatem "Jabłko na Widelcu"

    Kolejne danie Sielanki z certyfikatem „Jabłko na Widelcu”

    Kuchnia z wykorzystaniem naturalnych zasobów jest wizytówką każdego regionu. Ziemia warecka jabłkami stoi – widzą to wszyscy turyści odwiedzający nasze okolice. A czy może być lepsze poznanie regionu, niż to od kuchni? I to w dosłownym znaczeniu tego słowa?!

    Wie o tym partnerstwo firm i obiektów turystycznych skupionych wokół Szlaku Jabłkowego. Decyzją koordynatorów Szlaku tym najlepszym daniom z wykorzystaniem jabłka – naszego regionalnego dziedzictwa – przyznawany jest certyfikat „Jabłko na Widelcu”. Lokalni restauratorzy dbają, by w serwowanym przez nich menu nie zabrakło dań z wykorzystaniem jabłek. Wśród obiektów z Warki jest Hotel Sielanka nad Pilicą, który zgłosił właśnie kolejne z dań.

    Na prośbę Szefa Kuchni Mirosława Gutowskiego zespół jego pracowników przygotował swoje propozycje. Jedna z nich – Kaczka na jabłkowo w sezamowym chutney z cydrowym kawiorem – autorstwa Macieja Gajewskiego zyskała certyfikat lokalnego specjału.

    – Jako pracownik Sielankowej Restauracji doskonale zdaje sobie sprawę, jak duże znaczenie  ma regionalna kuchnia. Nawiązując do naszego regionu, nie przypadkiem nazywanego Największym Sadem Europy, postanowiłem poeksperymentować i połączyć cud naszych sadów ze znaną tradycyjną mazowiecką kaczką. Kaczkę na jabłkowo z sezamowym chutnej podajemy jako danie główne.

    Innowacyjność dania kryje się w sposobie przygotowania mięsa, a mianowicie wakowaniu piersi i gotowaniu w kąpieli wodnej w temperaturze równej 55 stopni C. przez 2 godz. – zdradza Maciej Gajewski.

    Danie jest nową propozycją w wiosenno-letnim menu Hotelu Sielanka nad Pilicą. Wiemy, że cieszy się dużym zainteresowaniem Gości. Kaczka na jabłkowo z dodatkiem obsmażonych na chrupiąco kopytek, szparagów wraz z dodatkiem cydrowego kawioru smakuje obłędnie. Komisja konkursowa również była pod wrażeniem smaku i opowieści Szefa Kuchni. Serdecznie polecamy wizytę w Sielance oraz gratulujemy pomysłowości!

    Stowarzyszenie W.A.R.K.A. – Organizator Akcji „Jabłko na Widelcu”

     

     

    Stowarzyszenie W.A.R.K.A.https://stowarzyszeniewarka.pl
    Nasza misją jest rozwój lokalny poprzez pobudzanie aktywności mieszkańców i promocję powiatu grójeckiego. Wizja Aktywność Rozrywka Kultura Alternatywa to hasła, których pierwsze litery tworzą nazwę organizacji i są drogowskazem przybliżającym jej cele i działalność.

    NAJNOWSZE

    NAJPOPULARNIEJSZE