Kodeks Dobrego Grzybiarza:
- W lesie jesteśmy gośćmi i należy zachowywać zasady savoir-vivre’u. Nie hałasować, nie niszczyć bezmyślnie i niepotrzebnie lasu, nie płoszyć zwierzyny, nie śmiecić. Niejadalne i stare grzyby są ważnym elementem ekosystemu leśnego i nie wolno ich niszczyć. Psa należy trzymać na smyczy, by nie zagrażał rodowitym mieszkańcom. Nawet w kanapowcu budzi się instynkt łowiecki gdy poczuje zapach zwierzyny.
- Zbieramy tylko grzyby znane, do których nie mamy żadnych wątpliwości. Wśród grzybów mających rurki na spodniej stronie kapelusza nie ma silnie trujących. Zbierając grzyby z blaszkami trzeba wykazać się większą wiedzą i doświadczeniem. Do tej grupy należy wiele trujących gatunków, w tym śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy. Gorzki smak grzyba nie jest wyznacznikiem jego toksyczności. Np. wspomniany muchomor ma przyjemny, orzechowy posmak a gorzki Goryczak żółciowy (potocznie zwany szatanem) nie jest trujący.
- Nie wolno zbierać grzybów bardzo młodych i starych, bo nie posiadają wszystkich cech umożliwiających ich prawidłowe rozpoznanie.
- Grzyby wykręcajmy z podłoża w całości, dołek zasypujmy i lekko przygniatajmy. Wtedy grzybnia szybciej się zregeneruje i wyda nowe owocniki. Tylko cały grzyb daje gwarancję dobrej oceny przynależności do gatunku.
- Unikajmy zbierania grzybów przy wysypiskach śmieci, trasach szybkiego ruchu, we wszystkich miejscach gdzie gleba może być skażona, bo trujące związki przenikają z niej do grzybni i jadalne grzyby mogą stać się przyczyną poważnych kłopotów zdrowotnych.
- Bardzo ważne jest, by zbierać grzyby do przewiewnych koszyków. W plastikowych torbach czy wiadrach szybko ulegają zaparzaniu i wytwarzają się toksyczne związki. Powstałe wilgotne i ciepłe środowisko sprzyja rozwojowi drobnoustrojów i larw owadów. Nawet jadalne grzyby stają się wtedy szkodliwe dla zdrowia.
- Po przyjściu do domu posegregujmy grzyby według gatunków. W ten sposób najłatwiej zauważyć różnice w budowie. Owocniki, co do których mamy jakiekolwiek wątpliwości – wyrzućmy. Z pozostałych natychmiast przyrządźmy potrawę lub ususzmy. Grzyby można mrozić, ale dopiero po obgotowaniu.
- Potrawy z grzybów są ciężkostrawne i dlatego nie wolno podawać ich dzieciom, ludziom starszym oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Łatwo się psują i dłuższe ich przechowywanie sprzyja tworzeniu się substancji toksycznych.
- Przy pierwszych symptomach zatrucia takich jak: mdłości, wymioty, bóle brzucha, biegunka czy gorączka należy jak najszybciej zgłosić się do lekarz . Dobrze jest zabrać ze sobą niewielką ilość potrawy lub zabezpieczyć pierwszą porcję treści żołądkowej. W zatruciach muchomorem sromotnikowym po pierwszych objawach występuje faza pozornej poprawy, podczas której dochodzi do uszkodzeń narządów wewnętrznych.
- Nie wolno zbierać grzybów będących pod ochroną, nawet jeśli są jadalne (Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów Dz.U. 2014 poz. 1408). Obecnie wiele gatunków jest zagrożonych wyginięciem, a niektóre już na stałe zniknęły z naszych lasów
- Idąc do lasu musimy również pamiętać o odpowiednim stroju chroniącym przed wyziębieniem i przegrzaniem organizmu, a także zabezpieczający przed kleszczami. Warto stosować środki odstraszające owady i kleszcze, a po powrocie do domu koniecznie zmienić ubranie i dokładnie obejrzeć całe ciało. Gdy znajdziemy kleszcza trzeba go jak najszybciej usunąć.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grójcu