Więcej
    Strona głównaInstytucjeDworek na DługiejKrólowa Szarlotki została wybrana!

    Królowa Szarlotki została wybrana!

    Podczas Zimowej Odmiany Wareckiego Rynku miał miejsce jeden z najpyszniejszych konkursów organizowanych w gminie Warka. Królowa Szarlotki została wybrana, a została nią Agnieszka Kurowska-Kobus. Jury w składzie: Agnieszka Śmietanka (Zajazd na Winiarach), Małgorzata Ptasińska (Rynek – Galeria Kawiarnia), Aldona Rzeźnik (Przewodnicząca Rady Miejskiej) oraz Wiktoria Szeląg (fotograf) miało niełatwe zadanie, spośród zgłoszonych szarlotek trzeba było wybrać tę najwspanialszą. Co ważne wyboru dokonywano anonimowo, nie wiedząc kto przygotował daną szarlotkę. Zostało przyznane również drugie miejsce, które zajęła Aneta Prusińska, oraz miejsce trzecie zdobyte przez Annę Walczak. Po ocenie jury szarlotkę mogli degustować również mieszkańcy Warki.

    Poniżej mogą Państwo znaleźć przepis na zwycięską szarlotkę. Ciekawe na ilu świątecznych stołach zagości?

    Szarlotka według Agnieszki Kurowskiej-Kobus

    Składniki na ciasto:

    • 6 szklanek mąki pszennej
    • 1 ½ szklanki cukru
    • 1 ½ kostki prawdziwego masła
    • 1 proszek do pieczenia
    • Cukier waniliowy
    • 3 żółtka
    • 2 jajka
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 2 łyżki oleju

    Przygotowanie ciasta:

    Suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszać. Dodać pokrojone w drobną kostkę masło oraz żółtka i jajka. Wlać olej oraz dodać śmietanę. Składniki delikatnie połączyć, wygniatając krótko ciasto. Gdy składniki połączą się, podzielić na dwie równe części i włożyć w foliowych woreczkach na min. 20 min do zamrażalnika.

    Składniki na nadzienie:

    • 2,5 kg jabłek
    • 2 galaretki
    • ½ szklanki cukru

    Przygotowanie nadzienia:

    2,5 kg jabłek obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać: cynamon oraz galaretkę np. cytrynową lub pomarańczową oraz ½ szklanki cukru.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 1 porcją ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 ℃ ok. 10-15 min, aż ciasto się zarumieni.

    Na gorące zapieczone ciasto wykładamy jabłka (surowe). Następnie białka z 3 jajek ubijamy z cukrem (9 łyżeczek cukru pudru lub 2-3 łyżki białego cukru)  na sztywną pianę. Wykładamy ją na jabłka.

    Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych okach na wierzch bezy.

    Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 160 ℃ na ok. 50 min (można piec z termoobiegiem).

    Życzę smacznego. Zapraszam również do Restauracji FUM, gdzie bardzo często w ofercie dostępna jest moja szarlotka.

     

     

    Dworek na Długiej
    Dworek na Długiejhttp://dworek.warka.pl/
    Gminna Instytucja Kultury w Warce. Adres: ul. Długa 3, 05-660 Warka. Tel. +48 667 22 70, 793 800 142. Godziny pracy: październik – maj w godz. 8:00–20:00 (pon. – czw.) i 8:00–16:00 (pt.); czerwiec–wrzesień w godz. 8:00–16:00 (pon.–pt.).

    NAJPOPULARNIEJSZE