Więcej
    Strona głównaInstytucjeJak po maśle ... jabłkowym z Bończy

    Jak po maśle … jabłkowym z Bończy

    Czerwiec to bardzo pracowity czas dla społeczników z Bończy. 1 czerwca panie ze Stowarzyszenia Made in Bończa wzięły udział w wojewódzkim etapie XIX edycji konkursu „Smaki Regionów – Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego.

    W tym roku konkurs zorganizowano w Górze Kalwarii. Nadrzędnym celem konkursu jest próba ocalenia przepisów tradycyjnych, związanych historycznie z regionem i miejscem pochodzenia. Idea konkursu zrodziła się z potrzeby promocji produktów lokalnych, które stanowią nasze kulinarne dziedzictwo. Konkurs od lat cieszy się ogromnym powodzeniem wśród producentów regionalnych przysmaków, w tej edycji konkursu wzięło udział niemal 40 wystawców oraz 6 zespołów, które przygotowywały potrawy w części gastronomicznej.

    Zespół z Bończy wystartował w konkursie już po raz trzeci, proponując produkt będący bezpośrednim nawiązaniem do sadowniczej historii regionu- MASEŁKO JABŁKOWE czyli długo odparowywany mus jabłkowy, sporządzony bez dodatku cukru, słodki jedynie naturalną słodyczą owoców. Proces długiego i powolnego gotowania sprawia, że jabłka uzyskują gęstą, aksamitną strukturę przypominającą miękkie masło. MASEŁKO JABŁKOWE zdobyło uznanie w oczach jurorów, którzy przyznali produktowi wyróżnienie. Biorąc pod uwagę liczbę startujących w konkursie wystawców, zdobyta nagroda cieszy podwójnie.

    Stowarzyszenie Made in Bończa

    Redakcja Warka24.pl
    Redakcja Warka24.pl
    Naszą redakcję tworzą mieszkańcy Warki, instytucje oraz organizacje. Jeśli interesujesz się naszym miastem, lubisz pisać artykuły, śledzisz na bieżąco wyniki sportowe bądź uczestniczysz w kulturalnym życiu miasta to zapraszamy Cię do współpracy z portalem. Dołącz do naszego grona!

    NAJPOPULARNIEJSZE