W ostatnią niedzielę września podczas drugiej edycji obchodów Światowego Dnia Jabłka odbył się II Piknik Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Grójeckiego oraz finał konkursu „Jabłko dla Widelcu” dla Kół Gospodyń Wiejskich.
Podczas Jarmarku swoje jabłkowe – i nie tylko – produkty zaprezentowali członkowie szlaku. Były pyszne, zdrowe, rumiane jabłka oraz wyśmienite soki oraz piwa bezalkoholowe. Nie zabrakło też warsztatów o pszczołach (bez pszczół przecież nie byłoby jabłek), a Laboratorium Jabłkowe w Konarach zabrało najmłodszych w świat eksperymentów – oczywiście z jabłkiem w roli głównej. Ponadto zaprezentowana została oferta turystyczna szlaku.
Podczas wydarzenia powitano nowych członków Szlaku Jabłkowego. Blue Haskap – jagoda kamczacka zaprezentowała innowacyjne pomysły na połączenie jabłek z owocami jagodowymi, a Sekrety Sadu z Jasieńca zdradziły kilka swoich tajemnic! Było jabłkowo, radośnie, rodzinnie, pomimo mało sprzyjającej aury.
Podczas eventu odbył się również finał konkursu „Jabłko na widelcu dla KGW” zorganizowanego przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A. w partnerstwie ze Starostwem Powiatowym w Grójcu oraz Stowarzyszeniem Sady Grójeckie, jako element projektu „Jabłko na widelcu – dziedzictwo Największego Sadu Europy na Mazowszu”, do którego w maju b.r. zostały zaproszone wszystkie KGW z powiatu grójeckiego.
Podczas finału oceniano potrawy w 4 kategoriach: przekąska, zupa. deser, przetwory.
Nagrody główne – Certyfikat i bon o wartości 1 000,00 zł zdobyły:
- w kategorii ZUPA
KGW Gośniewice za „Polewkę Prasłowian”
- w kategorii PRZEKĄSKI
KGW „Na Obcasach” w Lewiczynie za „Niespodziankę Zygmunta Augusta”
- w kategorii DESERY
KGW Dziarskie Babki Kocerany za „Jabłka pod pierzynką”
- w kategorii PRZETWORY
KGW Goszczyn za „Ognistą Włoszkę”.
Organizatorzy Jarmarku serdecznie dziękują za udział w wydarzeniu, zaangażowanie, charyzmę i niezwykle twórcze podejście do regionalnych kulinariów wszystkim zaangażowanym podmiotom
Stowarzyszenie W.A.R.K.A.