Do zakończenia głosowania w konkursie na produkt roku „Trzy znaki smaku” zostało 14 godzin. „Jabłka grójeckie” obecnie znajdują się na 1 miejscu ale mocno „po piętach” depcze im „cebularz lubelski”… Ostatnie chwile mobilizacji mogą zapewnić zwycięstwo!
Zachęcamy wszystkich posiadających konto na facebooku do włączenia się i zagłosowania!
Jak zagłosować?
- Wejdź na stronę www.pimr.trzyznakismaku.pl.
- Kliknij po prawej stronie na GŁOSUJ NA PRODUKT (pod obrazkiem z jabłkami)
- Zaloguj się przez facebook (ikonka w prawym górnym rogu strony)
- Znajdź „Jabłka grójeckie” i głosuj!
Liczymy na Waszą pomoc i głosy! Walczymy o zwycięstwo!
Przypomnijmy, że od 2011 roku „jabłka grójeckie” zostały wpisane do rejestru Unii Europejskiej jako produkt pod znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Ochroną objęto ponad 40 odmian, w tym Gala, Gloster, Idared, Lobo, Ligol) uprawianych na ściśle wyznaczonym obszarze, w tym w gminie Warka.
Termin „jabłka grójeckie” odnosi się do ponad 40 odmian pochodzących z tzw. regionu grójeckiego. Owoce te posiadają charakterystyczne cechy: wielkość, miąższ, ale przede wszystkim mocny rumieniec, wynikający z wyższej o 5% zawartości barwników pod skórką (głównie antocyjanów i karotenoidów) oraz kwasowość wyższą od przeciętnej dla danej odmiany średnio o 5 %.
Zalety jabłek grójeckich wynikają z panujących w regionie grójeckim wyjątkowych warunków glebowo-klimatycznych. A także z umiejętności miejscowych sadowników, na które składa się doświadczenie dziesiątek pokoleń ich poprzedników. Okolice Grójca nazywane są bowiem „największym sadem Europy”. I to sadem o ugruntowanej renomie: jego początki sięgają XVI wieku, kiedy to królowa Bona otrzymała tu ogromne połacie ziemi i postanowiła przeznaczyć je na królewski sad. Wielkie zasługi dla rozwoju sadownictwa w XIX poczynili duchowni, doskonalący metody uprawy i przechowywania jabłek. U progu odzyskania niepodległości w XX wieku w regionie grójeckim powstała pierwsza przechowalnia owoców, dzięki temu były one dostępne także w zimie. Kolejny skok w rozwoju sadownictwa grójeckiego nastąpił w latach powojennych, gdy w regionie zaczęły powstawać gospodarstwa wzorcowe, propagujące nowoczesne metody uprawy. Choć herb Grójca to trzy blankowane baszty, mogłaby nim być kwitnąca gałązka jabłoni – tak ważne miejsce sadownictwo odgrywa w życiu jego mieszkańców. Od wielu lat pod koniec maja obchodzi się tu Święto Kwitnących Jabłoni, podczas którego można kupić sadzonki najsmaczniejszych odmian.