Styczeń to czas długich wieczorów spędzanych w zaciszu domowym, zwłaszcza w cieple przy kuchni kaflowej, na gorącej lepce. Ciemność, rozpraszana lampą naftową, sprzyjała spotkaniom, wspólnym gawędom, uczeniu się młodych od starszych i doświadczonych gospodyń. Te zwyczaje dawnej wiejskiej zagrody były pomysłem do stworzenia warsztatów kulinarnych we wsi Przylot. Wieś ta leży blisko Warki, na trakcie królewskim z Warszawy. Pierwsze zapiski o istnieniu osady pochodzą z 1240 roku. Jest tam również jedno z niewielu w Polsce wiejskich kół PTTK. Warecki oddział od wielu lat współpracuje z tym kołem oraz jego prezesem Januszem Gwarą.
Warsztaty, zorganizowane w ramach projektu „Turystyka w pięciu smakach” finansowanego z Funduszu Społecznego Grupy Żywiec, miały na celu integrację kilku pokoleń kucharek i przekazanie wiedzy na temat tradycyjnej kuchni naszego regionu. W zaciszu domowym nie zabrakło naszych babć, ciotek, dzieci, wnuków i nawet prawnuków. Zwabieni zapachem dotarli również głodni mężczyźni. Wspólnie lepili pierogi, smażyli smalec z krojonego mięsa i tłuszczu, piekli chleb na zakwasie z mąki żytniej, smażyli racuchy z dynią, gotowali golonkę, tradycyjną potrawę do piwa. Wspólne lepienie pierogów, wymiana przepisami między gospodyniami, pierwsze ulepione pierogi w wykonaniu młodego pokolenia i opowieści z dawnych lat w wykonaniu najstarszych przedstawicieli naszych warsztatów umilały pracę. Gdy porządków nadszedł czas, starsi zasiedli na cieplej lepce i kontynuowali gawędy z dawnych lat. Tym razem panowie ruszyli do kuchennego boju. Grzańce piwne z przyprawami i pomarańczami to ich dzieło, na które nie zabrakło chętnych. Uwiecznieniem warsztatów była biesiada przy pięknie zastawionym i przybranym stole, dziele naszej gospodyni, pani Zosi. Gdy pierwszy głód i smakowanie przygotowanych potraw został zaspokojony nadszedł czas na piosenki biesiadne w akompaniamencie akordeonu oraz piękne, nastrojowe wiersze naszego kolegi, członka sołectwa Przylot, gospodarza tego spotkania – Janusza Gwary. Wieczór należy uznać za bardzo udany, przepisy wymienione, wspomnienia przypomniane, a piwko grzane czuć jeszcze na końcu języka.
Projekt „Turystyka w pięciu smakach” realizowany przez PTTK im. Wiktora Krawczyka Oddział w Warce został dofinansowany ze środków Funduszu Społecznego Grupy Żywiec.