Certyfikaty „Jabłko na widelcu” przyznane!

Certyfikaty „Jabłko na widelcu” przyznane!

Stowarzyszenie W.A.R.K.A. – koordynator Szlaku Jabłkowego w Największym Sadzie Europy – przyznało certyfikaty kulinarne potwierdzające wyjątkową jakość dań i ich związek z regionem. W tegorocznej edycji udział wzięły obiekty gastronomiczne z terenu całego powiatu grójeckiego.

Do konkursu zostali zaproszeni profesjonaliści tj. restauracje, kawiarnie, przetwórcy, cukiernie i inne podmioty, które mogą zaoferować turystom i mieszkańcom wyjątkowe produkty kulinarne z jabłkiem – naszym lokalnym i narodowym dobrem wspólnym. Wszyscy chętni mogli zgłosić się do konkursu przesyłając do Stowarzyszenia W.A.R.K.A. formularz zgłoszeniowy. Komisja konkursowa ocenia produkty w 5 kategoriach: przystawka, zupa, danie główne, deser, a nowością była kategoria „Gościniec z podróży”, czyli danie, które turysta może zabrać ze sobą „na wynos”, jak chociażby konfitura, miód, soczek etc. Przewodniczącą Komisji została Barbara Tekieli – ekspertka turystyki kulinarnej, juror na lokalnych i międzynarodowych konkursach kulinarnych, ekspert Konsorcjum POLSKIE SZLAKI KULINARNE działającego przy Polskiej Organizacji Turystycznej. Z ramienia Stowarzyszenia w komisji uczestniczyli: Andrzej Zaręba – Prezes Zarządu oraz Marzena Pawłowska – koordynator projektu.

W konkursie ocenie podlegała estetyka i smak, a także pomysłowa nazwa, a nade wszystko jabłko. W tegorocznej edycji certyfikaty otrzymały 22 produkty spośród 32 zgłoszonych. Wyróżnione dania / produkty mają prawo posługiwania się specjalnym znakiem „Jabłko na widelcu” i będą promowane przez Szlak Jabłkowy i jego partnerów. Certyfikat obowiązuje przez rok.

Ideą konkursu „Jabłko na Widelcu” jest rozszerzenie oferty Szlaku Jabłkowego. Nasze jabłka są powodem do dumy. Chcemy, aby mieszkańcy czuli wartość z tego, że żyją w Największym Sadzie Europy. Turystom pragniemy zaprezentować wyjątkowe jabłkowe smaki. W tym roku akcję rozszerzyliśmy na powiat grójecki, ale warto przypomnieć, że kolebką pomysłu był projekt partnerski „Jabłkowa Warka” w 2017 roku – dodaje Dorota Lenarczyk ze Stowarzyszenia W.A.R.K.A.

Lista nagrodzonych dań:

 „Gościniec z podróży”

  • Sok jagoda z jabłkami golden – Blue Haskap – Jagoda Kamczacka
  • Piwo „Drzewo życia” – jabłko – Browarka
  • Pate z kaczki z jabłkiem wekowane w słoiku z galaretką z czarnej porzeczki – Hotel Chynów
  • Sok jabłkowy – Nasza Tłocznia
  • Żywy Ocet Jabłkowy – Restauracja FUM
  • Sok chmielony z jabłkiem – Stowarzyszenie Sady Grójeckie
  • Miód z Jabłkiem Grójeckim – Tuszyńscy miody z tradycjami

„Przystawka”

  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem – Restauracja FUM

 „Zupa jabłkowa”

  • Zupa Krem z jabłek – Hotel Sielanka nad Pilicą
  • Barszcz z jabłek grójeckich – Pałac Mała Wieś
  • Zupa krem Warecki – Restauracja FUM
  • Żurek Królowej Bony – Restauracja FUM

„Danie główne”

  • Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cukinią (Cymes Warecki) – Hotel Sielanka nad Pilicą
  • Udo kacze confitowane z jabłkiem, kopytkami dyniowymi i buraczkami – Hotel Chynów
  • Pieczona kaczka nadziewana jabłkami – Restauracja FUM
  • Soczysta pierś z kurczaka nadziewana jabłkami otulona miodowo-musztardowym sosem – Restauracja FUM
  • Pieczona kaczka z buraczkami kopytkami i jabłkiem – Willa Czarnieckiego

„Deser”

  • Szarlotka – Hotel Sielanka nad Pilicą
  • Szarlotka – Pałac Mała Wieś
  • Wareckie jabłuszka w cieście – Restauracja FUM
  • Jabłecznik Warecki – Restauracja FUM
  • Szarlotka z Wareckim Jabłkiem – Willa Czarnieckiego

Stowarzyszenie W.A.R.K.A. serdecznie dziękuje za udział w konkursie, zaangażowanie i charyzmę. Gratuluje także twórczego podejścia do regionalnych kulinariów wszystkim zaangażowanym podmiotom. Na łamach portalu warka24.pl będziemy prezentować wybrane obiekty i ich certyfikowane dania.

Stowarzyszenie W.A.R.K.A.

Udostępnij:
← Szkoła w Ostrołęce mistrzem wiedzy o Powstaniu Listopadowym Zespół Stowarzyszenia W.A.R.K.A. rośnie w siłę! →

Dodaj komentarz