1.3 C
Warka
czwartek, 1 grudnia, 2022
Więcej
    Strona głównaBlogi„Wątróbka drobiowa z karmelizowanymi jabłkami” – nowe certyfikowane danie „Jabłko na Widelcu”

    „Wątróbka drobiowa z karmelizowanymi jabłkami” – nowe certyfikowane danie „Jabłko na Widelcu”

    Szef Kuchni w Hotelu Sielanka nad Pilicą **** – Mirosław Gutowski troszczy się o to, by hotelowi goście mieli możliwość zasmakowania regionalnej kuchni. Jego autorska propozycja „Wątróbka drobiona z karmelizowanymi jabłkami” zyskała aprobatę komisji konkursowej i otrzymała certyfikat „Jabłko na Widelcu”. To koleje danie „Sielanki” wyróżnione w plebiscycie organizowanym przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A. – koordynatora Szlaku Jabłkowego w Największym Sadzie Europy.

    „Wątróbkę drobiową…” serwujemy jako gorącą przystawkę. Wybierając ją do karty kierowaliśmy się tym, że jest ona doskonałym źródłem białka, żelaza a także kwasu foliowego. Wzmacnia siły witalne organizmu. Idealnym dodatkiem do wątróbki okazują się jabłka – które dodają słodyczy. Innowacyjność dania lezy w prostocie i… krótkiej obróbce mięsa, przez co jest bardzo kruche i soczyste – mówi Mirosław Gutowski.

    Jak zapewnia Szef Kuchni przystawka jest szybka i prosta w przygotowaniu. Poniżej prezentujemy przepis!

     

    Wątróbka drobiowa

    Wątróbka drobiowa 180g

    Jabłko 100g

    Rukola 20 g

    Cebula biała 20g

    truskawka 2 szt.

    figa 1⁄2 szt.

    olej 50 ml

    kiełki do dekoracji

    sól pieprz , majeranek, cynamon do smaku

    Ocet balsamiczny z modeny 50ml

    Gruszka 1/2 szt.

    Cukier 30g

     

    Oczyszczoną wątrobę smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Obrane jabłko oczyścić z gniazd, pokroić na cząstki. Cukier rozpuścić na patelni do złotego koloru zalać sokiem jabłkowym dodać jabłko, cynamon.

    Karmelizować około 3- 4 minut. Cebulę pokroić w ringi, osolić i obtoczyć w mące, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem

    Rozgrzać ocet wsypać cukier, wlać wyciśnięty sok z gruszki, redukować do konsystencji syropu, odstawić do ostygnięcia.

    Obecnie do dekoracji używamy truskawki, chipsy z jabłek, figi.

    Wszystkich zainteresowanych wyjątkowym smakiem wątróbki i jabłka oczywiście zapraszamy na degustację do Hotelowej Restauracji.

    Stowarzyszenie W.A.R.K.A. – organizator Akcji „Jabłko na Widelcu” 

    Stowarzyszenie W.A.R.K.A.
    Stowarzyszenie W.A.R.K.A.https://stowarzyszeniewarka.pl
    Nasza misją jest rozwój lokalny poprzez pobudzanie aktywności mieszkańców i promocję powiatu grójeckiego. Wizja Aktywność Rozrywka Kultura Alternatywa to hasła, których pierwsze litery tworzą nazwę organizacji i są drogowskazem przybliżającym jej cele i działalność.

    NAJNOWSZE

    NAJPOPULARNIEJSZE