Szef Kuchni w Hotelu Sielanka nad Pilicą **** – Mirosław Gutowski troszczy się o to, by hotelowi goście mieli możliwość zasmakowania regionalnej kuchni. Jego autorska propozycja „Wątróbka drobiona z karmelizowanymi jabłkami” zyskała aprobatę komisji konkursowej i otrzymała certyfikat „Jabłko na Widelcu”. To koleje danie „Sielanki” wyróżnione w plebiscycie organizowanym przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A. – koordynatora Szlaku Jabłkowego w Największym Sadzie Europy.
„Wątróbkę drobiową…” serwujemy jako gorącą przystawkę. Wybierając ją do karty kierowaliśmy się tym, że jest ona doskonałym źródłem białka, żelaza a także kwasu foliowego. Wzmacnia siły witalne organizmu. Idealnym dodatkiem do wątróbki okazują się jabłka – które dodają słodyczy. Innowacyjność dania lezy w prostocie i… krótkiej obróbce mięsa, przez co jest bardzo kruche i soczyste – mówi Mirosław Gutowski.
Jak zapewnia Szef Kuchni przystawka jest szybka i prosta w przygotowaniu. Poniżej prezentujemy przepis!
Wątróbka drobiowa
Wątróbka drobiowa 180g
Jabłko 100g
Rukola 20 g
Cebula biała 20g
truskawka 2 szt.
figa 1⁄2 szt.
olej 50 ml
kiełki do dekoracji
sól pieprz , majeranek, cynamon do smaku
Ocet balsamiczny z modeny 50ml
Gruszka 1/2 szt.
Cukier 30g
Oczyszczoną wątrobę smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Obrane jabłko oczyścić z gniazd, pokroić na cząstki. Cukier rozpuścić na patelni do złotego koloru zalać sokiem jabłkowym dodać jabłko, cynamon.
Karmelizować około 3- 4 minut. Cebulę pokroić w ringi, osolić i obtoczyć w mące, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem
Rozgrzać ocet wsypać cukier, wlać wyciśnięty sok z gruszki, redukować do konsystencji syropu, odstawić do ostygnięcia.
Obecnie do dekoracji używamy truskawki, chipsy z jabłek, figi.
Wszystkich zainteresowanych wyjątkowym smakiem wątróbki i jabłka oczywiście zapraszamy na degustację do Hotelowej Restauracji.
Stowarzyszenie W.A.R.K.A. – organizator Akcji „Jabłko na Widelcu”