Więcej
    Strona głównaInstytucjeZefirki jabłkowe  – na osłodę chłodnych dni!

    Zefirki jabłkowe  – na osłodę chłodnych dni!

    Warecko-grójeckie zagłębie sadownicze jabłkami stoi, jabłkami kusi i… jabłkami smakuje. Każda gospodyni posiada znany tylko sobie przepis z wykorzystaniem jabłek – dziedzictwa naszego regionu. Część z tych unikatowych receptur udało się zebrać w publikacji „Spiżarnia królowej Bony” wydanej przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A., a wieńczącej projekt „Jabłko na Widelcu – dziedzictwo Największego Sadu Europy na Mazowszu”.

    W publikacji znalazły się prawdziwe rarytasy – specjały lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich. Każdy przepis jest przejawem twórczego podejścia do kulinariów. Dzięki publikacji każdy może otworzyć je we własnym domu, do czego gorąco zachęcamy.

    Pasjonaci cukiernictwa z pewnością rozsmakują się w Zefirkach jabłkowych jednej z członkiń Koła Gospodyń Wiejskich w Gośniewicach. Ten wyrafinowany deser zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

    PRZEPIS:

    Składniki  

    BEZA:

    • puree z 10 antonówek
    • pół szklanki cukru
    • 1 białko

    SYROP CUKROWY:

    • 1 szklanka cukru
    • 75 ml wody
    • cukier puder do obtoczenia pianek

    DODATKOWO:

    • 1 łyżeczka agartyny (roślinna substancja żelująca)
    • 2 łyżki wody

     

    Przygotowanie: 

    Puree z jabłek wymieszać z cukrem i zagotować. Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Agartynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Do zimnego puree dodać białko i rozpocząć ubijanie bezy. W tym samym czasie wymieszać cukier i wodę na syrop, postawić na średnim ogniu i gotować nie mieszając, aż osiągnie temperaturę 118 stopni. Zmniejszyć obroty miksera i wlewać syrop do bezy. Następnie ponownie zwiększyć obroty i ubijać piankę do momentu przestygnięcia składników. Napęczniałą agartynę włożyć do garnka i podgrzać do momentu rozpuszczenia, a następnie wlać do ubijanej piany. Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać rozetki na papier do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na około 12 godzin. Po tym czasie sklejać po dwie pianki i obtaczać w cukrze pudrze.

    Przepis autorstwa przedstawicielek Koła Gospodyń Wiejskich w Gośniewicach pochodzi z broszury „Spiżarnia królowej Bony”, którą można nieodpłatnie nabyć w siedzibie Stowarzyszenia W.A.R.K.A. (ul. Warszawska 45).

    Stowarzyszenie W.A.R.K.A.
    Stowarzyszenie W.A.R.K.A.https://stowarzyszeniewarka.pl
    Nasza misją jest rozwój lokalny poprzez pobudzanie aktywności mieszkańców i promocję powiatu grójeckiego. Wizja Aktywność Rozrywka Kultura Alternatywa to hasła, których pierwsze litery tworzą nazwę organizacji i są drogowskazem przybliżającym jej cele i działalność.

    NAJPOPULARNIEJSZE