W dniach 5- 7 kwietna, na zaproszenie Samorządu Województwa Mazowieckiego, producenci tradycyjnej i regionalnej żywności z Mazowsza prezentowali swoje wyroby podczas Festiwalu Produktów Regionalnych „Sielskie Smaki”.
Chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, sery, wędzona gęsina, przetwory, świeże owoce, soki, grzyby w zalewie i wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia. Takich smakołyków nie znajdziemy w supermarketach… Podczas trzech dni targowych w warszawskim Centrum Targowo-Kongresowym Global Expo odwiedzający mieli niepowtarzalną okazję spróbować żywności wytwarzanej na obszarach wiejskich przez lokalnych wytwórców. Na stoisku Samorządu Województwa Mazowieckiego swoją ofertę przedstawiło 7 wystawców, z czego aż dwóch z regionu grójecko-wareckiego: Stowarzyszenie Sady Grójeckie oraz Stowarzyszenie Made in Bończa.
Festiwal oferował niezwykłą feerię regionalnych smaków sporządzonych według przepisów kulinarnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Można było skosztować tradycyjnie wypiekanego chleba, przetworów przygotowywanych według dawnych receptur. Popularnością cieszyły się naturalne soki jabłkowe oraz przetwory owocowe.
Przedstawiciele Mazowsza zachęcali także do poznawania najciekawszych zakątków regionu, wręczając gościom m.in. foldery i materiały promocyjne z ofertą turystyczno-kulturalną całego województwa. Oferta rodzimych producentów reprezentujących rejon Warki i Grójca cieszyła się dużym powodzeniem wśród zwiedzających i kupujących.
Stowarzyszenie Made in Bończa