10 i 11 czerwca w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Płońsku odbyły się Mazowieckie Dni Rolnictwa, podczas których wyłoniono zwycięzców konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.
Organizatorem Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałka Województwa, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Celem zorganizowanego już po raz XVII konkursu było wyłonienie najlepszych regionalnych i lokalnych produktów, które podkreślają kulinarną wyjątkowość regionu. Zwycięzcą w kategorii produkt roślinny okazał się zgłoszony przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Lokalnego „Bończa”- mus jabłkowo-gruszkowy o sympatycznej nazwie „Romans na gałęzi”. Warto podkreślić, że ten sam produkt został uhonorowany niedawno certyfikatem „Jabłko na widelcu” i oznaczony logiem – „Certyfikowany produkt lokalny”.
Wybór zgłoszonego produktu nie był przypadkowy. Kompozycja jabłkowo-gruszkowa jednoznacznie podkreśla nietuzinkowy charakter regionu warecko-grójeckiego, który ze względu na swoja specyfikę nazywany jest Największym Sadem Europy. Komisja konkursowa jednogłośnie uznała, że produkt z Bończy wyróżniała niebanalna kompozycja smakowa, poszanowanie dla tradycji przy jednoczesnej świeżości ujęcia tematu oraz atrakcyjna forma prezentacji.
Warto dodać, że konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo jest próbą wykreowania produktów lokalnych wytwarzanych metodami tradycyjnymi. Konkurs ma za zadanie wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie doprowadzenie do powstania rynku turystyki kulinarnej, która w ostatnich latach rozwija się bardzo dynamicznie. Dla jednych ten trend jest związany ze stylem życia i zapewnieniem sobie dostępu do zdrowej żywności bez dodatku chemii. Dla innych to sposób poznawania i celebrowania tradycji oraz dziedzictwa kulturowego. Coraz więcej turystów poszukuje tradycyjnych smaków i niepowtarzalnego lokalnego kolorytu. Bądźmy więc dumni, że najsmaczniejsze jabłka rodzą się właśnie na wareckiej ziemi.
Redakcja